Saturday, 10 September 2011

Open House in Banting, Selangor

Assalamualaikum w.b.t.




Cantik betul rumah biru yg di atas ni..tapi takde kaitan pun dgn cerita pengembaraan yg aku nak war-warkan kat korang..pada 9/9/2011 bermulalah pengembaraan aku n abg Fadzil ke rumah ahli QYC di sekitar Banting dlm misi "Melantak di Rumah Terbuka Sebelum Buka Sem"..panjang betul nama misi tu..nama tuan punya rumah itu adalah: 


- Lina Amalina   (Labohan Dagang)
- Syikin Syarif    (Olak Lempit)
* bukan nama penuh sebenar tuan rumah


Perjalanan bermula dari rumah aku di Cheras ke Banting memakan masa hampir sejam jugak lah,dari pukul 5.15 ptg n sampai pukul 6.10 ptg..ikut highway Kajang SILK - Putrajaya-Cyberjaya Expressway-Jalan Dengkil-Banting n then baru sampai ke rumah mereka..


1) Rumah Lina Amalina (rumah nenek)


- menu: Nasi putih, tauge masak lemak, sayur campur, sambal belacan, ikan masin, telur asin, serunding daging, fresh orange, air teh
bukan rumah nenek Lina


Bukan kebun kelapa sawit Lina

Wednesday, 7 September 2011

Wordless Wednesday #2

Assalamualaikum w.b.t.




Maaf lah sbb aku tak sihat hari ni,so tak dpt nak taip panjang2..


Half Ladies = Pondan?

Monday, 5 September 2011

Such An Energizing Car Ads

Assalamualaikum w.b.t.
Tadi aku saje2 la bukak search kat youtube,tiba2 jumpa video ni..agak smart la graphic dia,music pun best..hahaha...




Selama ni taktau pulak aku,ade hamster yg pandai shuffle..pastu robot tu pun ikut sekali..

Saturday, 3 September 2011

The Funniest Interview I've Ever Seen

Assalamualaikum w.b.t.


INTERVIEW
(atau dalam BM nya, temuramah)


Malas nak ckp panjang,korang tengok ah!


1) Wayne "Jantan" Rooney



2) Lionel "Awang" Messi


Wednesday, 31 August 2011

1st day of E'id, 1432H: Unforgettable Moments

Assalamualaikum w.b.t.
Firstly,pada hari yg mulia dan penuh barakah ni sukacitanya aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIN & BATIN dari pihak aku n isteri..salam lebaran kepada semua umat Islam yg menyambut hari lebaran ni..


Secondly,biasa la kan..tentatif yg sama pada pagi raya although tak bosan sebab mmg seronok is bangun pagi-pagi then mandi n pakai baju raya baru..jangan lupa ya,makan sikit sebelum pergi sebab tu disunatkan dalam Islam..senang cerita,mcm ni la jadual aku sempena hari raya..tiap-tiap tahun lebih kurang sama je,tapi sgt seronok..


Eh,lupa nak bgtau..tahun ni aku beraya di kampung belah mak aku at Cheras,raya ke-2 baru balik kampung ayah aku kat Penang..

Wednesday, 24 August 2011

Wordless Wednesday

Assalamualaikum w.b.t.




Nuff' said..


Tuesday, 23 August 2011

Fakta-fakta menarik dan tak bernilai

Assalamualaikum w.b.t.


Pagi-pagi buta sebelum match Man United vs Tottenham (3.00 a.m. +8.00 GMT) ni aku rase terpanggil untuk share fakta-fakta yg tak bernilai buat anda semua..



1. hari ni adalah hari ke-23 Ramadhan 1432H
2. hari ni adalah hari ke-4 berturut-turut aku tak tidur malam
3. hari ni adalah hari jadi kepada sesiapa yg lahir pada hari ini
4. hari ni adalah hari ke-3 bagi sesiapa yg mengira minggu dari hari Ahad


dan juga...

Wednesday, 17 August 2011

Ifthar at IKEA, Mutiara Damansara

Assalamualaikum w.b.t.
Petang tadi aku join meeting antara pihak yg akan menjayakan salah satu satu projek terbesar dalam UIA,haha..projek yg digembar-gembur adalah proses lebih kurang mcm PRK (Pilihan Raya Kampus),tapi instead ade Pro-M n Pro-Aspirasi nanti akan ada 2 parti yg bersaing menarik sokongan para pelajar..yg menghadirkan diri ialah para senior QYC iaitu abg Fadzil,Sustra n aku sendiri..


Dah,back to our topic..lepas meeting tu ditangguhkan untuk mungkin sampai esok dan jam 6.05 ptg kami pun segera mencari tempat untuk berbuka puasa,antara cadangan ialah:


1. Seoul Garden, One Utama
2. IKEA Food Court, Mutiara Damansara
3. Restoran A Malik kat HS Cafe (student UIA familiar la dgn tempat ni,haha..)


n the winner is....IKEA Food Court...n aktiviti kami pun disertai juga oleh seorang lagi senior QYC iaitu ustaz Fadzli yg dikhabarkan baru balik dari Makkah al-Mukarramah selepas menghabiskan kursus bahasa arab di situ..


kami bertolak pukul 6.15 ptg,jalan ke IKEA boleh tahan la jam-nye..so sampai pukul 6.30 ptg macam tu lah..so terus gerak pergi food court..


Alhamdulillah time ni kitorang tak susah nak cari parking,thanks to abg Fadzil
Smaklig Maltid!! 
mula-mula masuk food court nampak pakej buffet Ramadhan,igtkan buffet tu murah tapi berganda-ganda mahalnya..RM 39.90++.. = - ='

Tuesday, 2 August 2011

Program Motivasi Kecemerlangan Pelajar-UPKK 2011 (2nd day)

Assalamualaikum w.b.t.


Pada entry yg lepas aku ada post tentang hari pertama Program Kecemerlangan Pelajar-UPKK yg diadakan di SRA Sri Pantai..such a nice environment,ade la rase kampung sikit even kat tengah pusat bandar Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur..


Ok lah,tanpa membuang masa lagi,kita teruskan dgn sesi menengok gambar-gambar sepanjang hari kedua a.k.a. hari last program ni..


2nd day:
*sori lah,sebenarnya mula-mula ada qiamullail,tapi aku tak join sebab berjaga malam sampai lebam mataku..so,gambarnya takde..


Slot "Mind Power 2"
Energizing kids in exercise session
Ni aku taktau game ape entah..

Program Motivasi Kecemerlangan Pelajar-UPKK 2011 (1st day)

Assalamualaikum w.b.t.


Pada 30-31 Julai yg lepas,2 hari sebelum kita menyambut Ramadhan aku jadi fasilitator (short form: fasi) kat program yg namanya seperti tajuk yg kat atas tu..dan UPKK tu stands for "Ujian Penilaian Kelas KAFA" yg dikhususkan untuk murid darjah 5 (the usage of 'pelajar' agak dewasa la rase,murid lebih sesuai kan)..


Nama:     Program Motivasi Kecemerlangan Pelajar-UPKK 2011
Tempat:  SRA Sri Pantai, Kuala Lumpur
Tarikh:     30-31 Julai, 2011



Wednesday, 27 July 2011

Justin Bieber vs Ludwig Van Beethoven

Assalamualaikum w.b.t


Dunia kini kire sibuk la dgn kehadiran Justin Bieber (JB) yg dikatakan the next Micheal Jackson,tak habis-habis dengan "Never Say Never"-nya..aku tau la lagu tu mcm bagi semangat tapi gaya penyanyinya yg aku rase mcm perempuan (i think almost everyone agree)..


Gatai kepala ka cek?
Budak-budak zaman sekarang mungkin tak mengetahui muzik yg dihasilkan oleh orang terdahulu lebih sedap n tak ditelan zaman la katekan..bukan la mcm JB yg mula-mula single hits "Baby" pastu hilang ke mane entah hits tu (baby dah membesar agaknya)..aku bg contoh la,mcm:


1. Ludwig Van Beethoven
2. Johann Sebastian Bach
3. Wolfgang Amadeus Mozart
4. dan lain-lain


Kalau korang tau la,dorang ni compose classical music n jadikan the best classic melody that lasts through the ages..dlm post kali ni biarlah aku tekankan Beethoven sorang je eh..
Time amek pictha pun sempat tulis nota muzik..

A day of enjoyment at Sungai Pisang, Gombak

Assalamualaikum w.b.t.


Hari ni (26/7/2011) aku nak kongsi pengalaman n detik-detik berkelah dgn kawan-kawan aku time form 5 ni,same je mcm yg kat Jeram tapi Aziz pulak yg takde..sakit perut katenye..takpe Ajis,lain kali kita pegi lagi okeh..si Hazim pulak beriya-iya nak pegi tapi got cancelled on the last minute..


Tempat tumpuan kita pada hari ni adalah di Sungai Pisang, Batu 12 3/4, Jalan Gombak..kepada yg tak mengetahui/malas nak amek tau/tiba-tiba tak tau (short term memory) boleh la aku refresh/update memori anda semua..


yg bertanda 'A' + kaler merah tu lah tempatnya..
Short brief jap eh,Sg. Pisang ni terletak ni kawasan perkampungan orang asli di Batu 12 3/4, along jalan lama untuk ke Bentong..lokasinya boleh dikatakan dekat dgn UIAM,so kire feymes jugak bagi warga UIAM yg pernah pegi ke sana..aku dah 2nd time pegi (plus yg ni jadi 3rd time),1st time pegi dgn member UIAM aku n 2nd during induction course oleh senior QYC-ku..



Nak tau keadaannya? Sungai Pisang ni terdiri daripada sebatang sungai yg mengalirkan air sungai,haha..n then kalau nak lagi adventure boleh jungle tracking n sampai ke air terjunnye yg tersergam indah..mcm kat bwh ni lah!
Credits to seluar jeans abg Pidot kita yg interframed.. 

Tuesday, 26 July 2011

Sepaktakraw World Cup KL (Day 4)

Assalamualaikum w.b.t.


Maaf kepada semua yg menantikan post terbaru ku ni..sepatutnye semalam,tapi disebabkan aku letih n tidur awal so takleh la nak post..


Oh ya,jadi kita mulakan dgn time lepas aku punch card (macam ade pulak kan..) kat stadium titiwangsa,game pun dah start..


Tu la dia mukadimah..malas la pulak nak citer panjang-panjang,nanti kang sampai buat karangan kang aku ni..siap ada penanda wacana..


So,we go straight to the picthas:
Dari kiri: Abah aku,kak jaja,aku n pakcik aka bro shahrul
ISTAF Superseries Playoff match (Iran vs USA)

Sunday, 24 July 2011

Sepaktakraw World Cup KL (Day 3)

Assalamualaikum w.b.t


Untuk liputan hari ke-2 (secara rasmi,ke-3 untuk secara tak rasmi),aku bawakkan kepada korang semua info-info menarik n pitcha-pitcha yg korang tunggu-tunggu..yeahhh!! haha..


Finally..team Malaysia in action
Berentap dengan Chinese Taipei (Taiwan)

Saturday, 23 July 2011

Sepaktakraw World Cup KL (Day 2)

Assalamualaikum w.b.t.


Pada hari ni aku akan bawakan liputan kejohanan piala dunia sepaktakraw hari ke-2..wahhh,da mcm wartawan Astro Arena dah ni..


Tepat pukul 8.25 pg,terus cek-in (mcm hotel la pulak) n buat ape2 yg patut..refill kopi 3-in-1, cawan polisterin, refill teh boh,creamer n gula peket..ayaq panas pun kami beramai-ramai pegi refill..


Pas siap kerja tu semua,sementara tunggu lunchtime kami pun apa lagi,dok layan game la..tadi ade gak masuk tv..wahh,glamor..hahaha...


Sistem kupon diperkenalkan untuk makan tengah hari n makan malam atas punca org yg tak berkenaan pun tiba-tiba melantak..ape kejadahnya semua itu?


So,aku straight forward la kat pitcha-pitcha sepanjang hari ni okeh!!
First game of the day,sgt2 awal..
Team pompuan Indonesia (notice that their player is covering her aurah,that's a good muslimah)

Friday, 22 July 2011

Sepaktakraw World Cup KL (Day 1)

Assalamualaikum w.b.t.


Berlalulah sudah ramadan...~~ hari pertama kejohanan piala dunia sepaktakraw ISTAF atau nama omputehnya "ISTAF Sepaktakraw Worldcup"..alhamdulillah setakat ni sambutan sangat meriah yg ditunjukkan oleh kesemua negara yg bertanding kecuali Bangladesh yg sampai stadium lewat (tak de pasport kot..)..


So,di hari pertama ni kita dapat saksikan penguasaan oleh team yg before ni kita anggap "celah gigi" je kan..sekarang dah buat kita terlondeh seluar (legging pun sama)..negara-negara tersebut (hanya yg berlawan pada DAY #1) ialah:


1) Gempak bebeno:
- Thailand
- Japan
- South Korea
- I.R. Iran
- Germany
- Myanmar


2) Malu nak tunjuk taring:
- China
- Laos
- Cambodia
- Switzerland
- U.S.A.


3) Taraf setakat orang Malaysia main petang-petang boleh lah:
- Pakistan
- Australia
- Sri Lanka


*noted that Malaysia telah mendapat bye untuk ke pusingan ke-2


so,lets get to the pitcha!!
The Opening Ceremony

Wednesday, 20 July 2011

Sepaktakraw World Cup KL (Day 0)

Assalamualaikum w.b.t


Hari ni sgt sibuk,sebab aku dah mula start jadi volunteer (Food & Beverage to be exact) untuk kejohanan:


Name:          Sepaktakraw World Cup 
Date:            21st - 24th July,2011
Venue:         Stadium Titiwangsa,Kuala Lumpur
Sponsored: Naza World,Marathon.Astro Awani,FBT,etc..


yg bermula esok sampai la ahad..kepada sesiapa yg tak dok KL tapi tak pernah amek port pasal benda ni, so ni la logonye..




first 3 hours jadi volunteer mmg rase ngantuk tapi bila dah kenal n rapat dgn volunteer lain (ada 4 orang kesemuanya) baru la ade modal nak borak..ok la,korang tgk je la pitcha kat bawah ni eh..all the preparation and opening ceremony are in there..enjoy..

A day of enjoyment at Hutan Lipur Jeram

Assalamualaikum w.b.t.


One upon a time,there were a group of five friends consist of Azrai,Aziz,Syazwan,Naqiuddin and Firdaus going on a trip to Hutan Lipur Jeram near Jelebu.


And the time was yesterday (18/7/2011),to be exact..plan ni sebenarnye telah dicadangkan oleh kawanku Naqiuddin (Naqi for short) dan disokong oleh Firdaus (wah,mcm mesyuarat agung pulak nih!)


Kepada sesiapa yg tak pernah tau dan buat-buat tau pasal kewujudan tempat berkelah n air terjun ni,boleh la merujuk kepada Jabatan Agama Islam Negeri Google Maps..mcm kat bawah ni..

Bertolak pukul 9.30 (asalnye pukul 8 pagi tapi disebabkan ade masalah teknikal so ditunda jap..=D),kami sampai dalam pukul 10.15++ jugak la..thanks to Naqi for giving us such useful info psl tempat ni..part 'kedai terakhir' yang tak boleh blah tu..


ok lah,kita terus ke pitcha-pitchanye eh..


Tipah (bukan nama sebenar): "Sy minat la kat abg yg pakai spek Ray Ban tu"


Nice see-saw they got there..

Monday, 18 July 2011

When Albert Einstein and Stephen Hawking battle with rhymes!

Assalamualaikum w.b.t.


Entri kali ni lebih kepada tumor humor yg berfaedah. Kisahnye tentang rap battle antara dua orang ahli sains (dan matematik) yg rasenye sume orang kenal..ALBERT EINSTEIN (yg kemukakan teori relativity n E=mc^2)  vs STEPHEN HAWKING (ahli fizik yg terkenal)..


Bagi sesiapa yang tak kenal/pernah amek port/jumpa dorang,aku selitkan pitcha-pitchanya..


ALBERT EINSTEIN: 
He is was so cute..


STEPHEN HAWKING:
Nice pose, man..

Sunday, 17 July 2011

Having a maniac obsessing on u? We have a solution.

Assalamualaikum w.b.t.


It's really late out here (3.33 am Malaysia Time),tapi aku nak post jugak untuk hilangkan ke-insomnia-an aku ni..haha..something to share for our awareness about this maniac/stalker:




Mukaddimah:
Begini ceritanya,ada seorang hamba Allah bernama Linda (bukan nama sebenar) yang sudah berpunya telah diganggu oleh seorang yang boleh dianggap stalker jugak la..atau an obsess maniac yang bernama Dollah (bukan nama sebenar).


Linda n Dollah ni berkenalan time ada satu program untuk budak sekolah,so lepas program berakhir dorang pun tak contact..lepas beberapa hari si Dollah ni pun saje try ayat Linda ni walaupun dia tau yang Linda ni dah ade calon n dorang dah plan nak kawen..ayat bukan main manis,sampai ajak kuar tengok wayang..apehal entah si Dollah ni? senget agaknya..


So, Linda ni pun rimas and buat-buat la layan si Dollah dgn mesej untuk bertanya bila yang dia kata nak keluar tu..tapi handset Dollah ni dipegang oleh seorang rakan sekerjanya (Linda n Dollah kenal)..so tersebarlah gosip yang mengatakan Linda ni ajak Dollah keluar..Linda berasa lah sangat malu dgn semua orang yg kenal Linda n Dollah n rakan sekerja dorang..


Saturday, 16 July 2011

From QYC with Love: Review n Pictures

Assalamualaikum w.b.t.


Post kali ni adalah tentang program QYC yang sebenarnye dah lame diadakan tapi aku ni je yang lambat nak letak..haha..and antara punca di-post pun sebab ramai orang dah bising n tak puas hati kenapa takde lagi pitcha time program..macam ni..


"Weh,mane pitcha program community service yang dah lame korang buat? Nak masuk dalam annual report lah." kata seorang hamba Allah (no offence eh!)


Name:    From QYC with Love
Tagline: Community Service
Venue:   Rumah Anak-anak Yatim Taman Baiduri, Dengkil
Date:      27th February, 2011

So,oleh kerana aku taknak kena sound n bebel lagi aku letak la kat post ni..nanti kepada sesiapa yang nak sila la download kat sini..

Dalam bas,kelihatan azyan n akak kecik tidur nyenyak.. =D


The host

Friday, 15 July 2011

Harry Potter (Parody Version)

Assalamualaikum w.b.t.


Attention to all Harry Potter die hard fans (again..)

Sempena the premiere day of Harry Potter (HP) yang dah pun keluar semalam,aku ade satu video yang best yang membuatkan korang gelak guling2..

Thus,enjoy..



p/s: I'm a Hufflepuff!! =D

Thursday, 14 July 2011

Biskut Raya on sale!!! (Real Promotion)

Assalamualaikum w.b.t.


Dalam post yg lepas aku ade explain pasal biskut raya yang ingin dijual sempena hari raya aidilfitri yang akan datang..so,dalam post kali ni akanku siarkan pitcha-pitcha biskut tersebut..
1) Tart Nenas
2) Almond London

Expedition to 힐시딩 aka Bukit Tabur

Tanggal 5 Julai 2011,kami (orang terpilih dari QYC) berasa sangat bertuah kerana dapat mengikuti ekspidisi ke 힐시딩 atau nama lainnya Bukit Tabur, Gombak..


So,malas nak cakap panjang,korang layan je la pics kat bwh ni..



Such a rare climate up there

Harry Potter (Comic Version)

Assalamualaikum w.b.t.

Attention to all Harry Potter die hard fans!!

Sempena the premiere day of the last Harry Potter (HP) movie (Harry Potter and the Deathly Hallows : Part 2), aku berasa berbangga untuk mengajak anda semua imbas kembali sinopsis siri 1-5 yang pernah difilemkan: 

1) HP and The Philosophers' Stone (2001)

Biskut Raya on sale!!! (Introductory)

Assalamualaikum w.b.t.
Such a late post here,but nak jugak post..haha..anyway,post aku kali ni bukan la pasal coretan hidup aku sepanjang hari tapi nak promote JUALAN BISKUT RAYA oleh mak aku (family business)..


Dengan ini aku senaraikan jenis biskut mengikut kepopularan*:
1 - Tart Nenas
2 - Almond London
3 - Badam Kelapa
4 - Biskut Hati
5 - Biskut Nestum
6 - Biskut Gajus
dan lain-lain (yang tak disenaraikan akanku letak dalam post akan datang)


*-biskut yang tak popular tak semestinya tak sedap


Harga biskut dalam lingkungan:
i -  RM 22 - RM 24 (50 pcs)
ii - RM 44 - RM 48 (100 pcs)


Setakat ni tu saje yang sempat aku promote kat korang,if anda berminat boleh komen "Nama serta Komen" kat bawah i.e.: Kak Peah Meletop, Saya nak belilah!!


p/s: Pic Biskut Tiger yg kat atas tu tak dijual ye,harap maklum.. =D

Wednesday, 13 July 2011

The work of some creative people

Morning!! (Eh,jap..bukan dah tengah hari ke?) Haha,kantoi pulak bangun lewat..maklum la,cuti sem ni tak baik kita buang begitu saje dgn buat bende2 yg tak berfaedah..tidur lame pun ok je kan.. =)

Hari ni aku nak tunjuk kat korang satu video yg Masterpiece lah katekan..1 cerita yg langsung takde dialog,hanya menggunakan bahasa badan untuk menggambarkan luahan hati & berkomunikasi..wah,mcm aku lak yg menjiwai watak tu..haha..

Tajuk nye SIGNS tapi bukan bermaksud tanda jalan yg korang selalu tengok kat jalan (signboard)..

Maksud yg tersirat adalah tanda untuk seseorang tu berinteraksi dengan orang lain..

Storylinenye sgt ringkas,senang la kalau nak paham ape yg cube disampaikan..thus,enjoy!!


p/s: credits to abdul hadi (kwn aku) sbb ketemukan aku dgn video yg menyentap jiwa dan perasaan ni.. =D

Tuesday, 12 July 2011

Sila jaga kesihatan

Sukacitanya dimaklumkan bahawa sekarang (bulan Jun, Julai n Ogos) merupakan bulan yang paling panas dalam setahun. Suhu kat Malaysia ni saje boleh mencecah 35C.. Ni yang sebabkan kebakaran hutan yg meluas kat Sumatera n jerebunye sampai la kat Malaysia (atau lebih tepat lagi Semenanjung Tanah Melayu)..


Tiba-tiba teringat time form 3 nak pegi sekolah untuk Trial PMR..dah la jalan kaki,pastu kena lak jerebu sampai exam hampir nak kena cancelled (ape da JPN, cancel je lah..haha..) org cakap mcm kat oversea lah sbb ade kabus,tapi tu bezanye lg berbahaya..

Wabak panas ni boleh je buat sakit tekak dari suhu yg tidak menentu, n pastu demam.aku ni yg sedang berblog ni pun demam,smlm dah kene sakit tekak..Allah saje yang tau sakitnye..so mulai dari sekarang korang kena la jaga kesihatan,jangan la suke-suki (bak kate kaksu Hafsah) melantak ais n join grup "Kami Suke Kunyah Ais Bile Air Dah Habis" pulak..



So,sila la jage kesihatan anda..
ANDA MAMPU MENGUBAHNYA

PESANAN RINGKAS INI DITAJA OLEH KEDAI GUNTING RAMBUT VIESESSA.

p/s: be safe than sorry.. =)